RSS Feed

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ

Eν μέσω της σφοδρότερης, ιστορικών διαστάσεων, Κρίσης του καπιταλισμού, με φανερά πλέον τα σημάδια αποσάρθρωσής του, το μαύρο μπλοκ του κεφαλαίου παγκοσμίως, καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες, εκ των προτέρων καταδικασμένες λόγω εγγενών και ανυπέρβλητων αντιθέσεων, να περιορίσει την πτώση του ποσοστού κερδών του.

Επιπλέον, η προσπάθειά της άρχουσας τάξης να απαντήσει στην Κρίση, αναδιατάσσοντας το πολιτικό σκηνικό, φέρνοντας την οικονομική λεηλασία των εργαζομένων σε επίπεδο παροξυσμού, συνθλίβοντας πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες κάτω από τη μπαγκέτα του ΔΝΤ και της ΕΕ, είναι αγωνιώδης και ασθμαίνουσα, εξ’ αιτίας της καταλυτικής παρέμβασης του αυθόρμητου, ακόμα, λαϊκού κινήματος.

Στο πρόσωπο της εργατικής τάξης και της νεολαίας που αναζητά τους δρόμους του αύριο στις επαναστατικές παραδόσεις του χτες, γεννιέται ο χειρότερος εφιάλτης της αστικής τάξης.

Η ιδεολογία της άρχουσας τάξης παρότι κυρίαρχη, δεν μπορεί να αποφύγει παράπλευρες απώλειες στα πλαίσια του ιδεολογικού πολέμου: στα βιβλιοπωλεία εξαντλούνται και πάλι τα βιβλία της ιστορίας του εθνικού και διεθνούς επαναστατικού κινήματος και της μαρξιστικής θεωρίας του. Οι πλατείες στην Αμερική, την Ευρώπη και στη χώρα μας γεμίζουν ξανά και ξανά, ενώ οι απεργίες είναι κάτι συνηθισμένο πλέον στην ελληνική πραγματικότητα.

Η ανατροπή των συσχετισμών προετοιμάζεται από τις αντικειμενικές αντιθέσεις των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, αναλύεται από την επαναστατική θεωρία και υλοποιείται από την συνειδητή επαναστατική πράξη. Οι επαναστάσεις όμως, δεν έρχονται σα μια «αυθόρμητη εξέγερση». Ακόμα και στις εξεγέρσεις, όπως του επίκαιρου λόγω των ημερών, Πολυτεχνείου, συναντήθηκαν τα προγράμματα των συνειδητών δυνάμεων με την εργατική και νεολαιίστικη αυτενέργεια.

Αυτή η συνάντηση, στον κατάλληλο χρόνο και στον κατάλληλο τόπο, δημιούργησε την μαζική εξέγερση και δια μέσου αυτής ανέδειξε τις πρωτοπορίες.

Καμία αληθινή εξέγερση, πολύ περισσότερο επανάσταση, δεν έγινε απουσία προγράμματος και πρωτοποριών. Η «στιγμή» της εξέγερσης και της επανάστασης είναι το κριτήριο της πράξης για την ορθότητα ή μη των προγραμμάτων και η διαδικασία «επιλογής» των πρωτοποριών.

Είναι «το τεστ αλήθειας» και για τα δυο. Η προετοιμασία τους γίνεται πολύ πριν, στα εργαστήρια των ιδεολογικών και πολιτικών αναμετρήσεων, στις μικρές και μεγάλες «καθημερινές» και μη ηρωικές μάχες, που φαίνονται απίστευτα μίζερες, κουραστικές και φθοροποιές. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα.

Το παρόν ιστολόγιο προσπαθεί να συμβάλλει στην προσπάθεια συγκρότησης, ανάδειξης και «υλοποίησης» του διαμορφώμενου νέου κομμουνιστικού προγράμματος και της πρωτοπορίας του, συγκεντρώνοντας τις διάσπαρτες και αδύναμες για την ώρα, φωνές που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του.

Θεωρούμε πως το πολύτιμο όπλο της κριτικής, απαραίτητης για τον καλόπιστο διάλογο ειδικά μεταξύ συντρόφων, κομμουνιστών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, πρέπει να χρησιμοποιείται με περισσή σύνεση και φροντίδα, ώστε να μην μεταρέπεται σε «κριτική των όπλων», με τη γνωστή λογική του ανταγωνισμού και της «ιδιοκτησίας» της αλήθειας.
Επομένως στο ιστολόγιό μας θα φιλοξενούνται αποκλειστικά σχόλια που προάγουν το διάλογο, την κριτική σκέψη,  την χιλιοταλαιπωρημένη και κακοποιημένη έννοια της συντροφικότητας και της κομμουνιστικής ηθικής.

Το παρόν ιστολόγιο αφιερώνεται σε όλους τους αφανείς κι επώνυμους παλιότερων γενιών που αγωνίστηκαν κι έδωσαν τη ζωή τους στην ίδια υπόθεση, στους αγωνιστές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, στους περήφανους ΕΛΑΣίτες και στους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ, στους κομμουνιστές της εξορίας και των μετεμφυλιοπολεμικών διώξεων, στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ιδιαίτερα, ανάμεσα στους τελευταίους, αυτό το ιστολόγιο αφιερώνεται στη μνήμη ενός πρόσφατα και πρόωρα μεγάλου απόντα, μεγάλου μαρξιστή επαναστάτη, κομμουνιστή διανοητή, απαράμιλλης ευγένειας κι ανθρωπιάς, με βαθύτατο αποτύπωμα στην επανεκκίνηση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προσπάθειας, στον Κώστα Τζιαντζή.

Φυσικά, το ιστολόγιο αυτό αφιερώνεται και σε όσους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της κομμουνιστικής επανάστασης ως τις μέρες μας, για τον ιστορικό τρίτο γύρο της αναμέτρησης ανάμεσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και το «γενναίο νέο κόσμο» των αυξημένων δυνατοτήτων της σύγχρονης εργασίας, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και της σύγχρονης κομμουνιστικής χειραφέτησης.

Η Κόκκινη Σημαία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: