RSS Feed

Η ΣΚΟΥΡΙΑ

του Θανάση Σκαμνάκη

1/04/2012, εφημερίδα ΠΡΙΝ

Η σκουριά

Θ. Σκαμνάκης

Έχει μαζευτεί πολύ σκουριά. Παλιά στα πλοία δουλεύανε ματσακόνι, αργότερα η τότε νέα τεχνολογία έφερε την αμμοβολή. Έμειναν άνεργοι κάποιοι εργάτες του μετάλλου, που αντικατασταθήκανε από μηχανήματα τα οποία έκαναν τη δουλειά πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Τώρα, λένε οι γνωρίζοντες, η βιοτεχνολογία μπορεί με τη χρήση ενός βακτηρίου να εξαφανίζει τη σκουριά από ένα ολόκληρο πλοίο, σε σύντομο χρόνο και χωρίς άλλη ανθρώπινη προσπάθεια. Θα βγουν κι άλλοι στην ανεργία. Θα χαθούν κι άλλοι από τις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες κι από τις γειτονιές τους. (Εν τω μεταξύ, ενέσκηψε η κρίση και εδώ σ’ εμάς μετέτρεψε το τοπίο σχεδόν σε σεληνιακό). Καινούργιες δουλειές θα εμφανιστούν και καινούργιες συνήθειες, πρότυπα ζωής, επικοινωνίας, κοινωνικές συμπεριφορές. Καθότι η δουλειά, είναι που ορίζει.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η σκουριά, δεν είναι στα πλοία μόνον. Και το κακό είναι πως σταδιακά δεν χάνεται, αλλά μάλλον απλώνει. Καθότι, πολύ συχνά, το συχνότερο δηλαδή, η συνταγή που δίνουν οι θεράποντες των κινημάτων είναι το ματσακόνι, και καμιά φορά, οι πιο «σύγχρονοι», την αμμοβολή. Καλός ο κόπος, ενάρετος, αλλά χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και κυρίως χωρίς προοπτική. Εν τω μεταξύ θα έρχεται προς χρήση το βακτήριο. Με όσα θα φέρνει, σε συμπεριφορές, τρόπους επικοινωνίας κ.λπ. Πάει να πει πως δυσκολευόμαστε να ενσωματώσουμε στη σκέψη, στη συμπε-ριφορά και στα στρατηγικά μας σχέδια τις δυναμικές αλλαγές ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία, προς πολλές κατευθύνσεις και με πολλαπλές συνέπειες. Έχει σπουδαία σημασία να ρυθμίσουμε τις ανοιχτές οφειλές μας προς το παρελθόν, έχει μεγάλη αξία να οριστεί η μνήμη και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Αλλά κάποια στιγμή κι αυτό πρέπει να αλλάξει ποσοστό συμμετοχής, στη ζωή και στη σκέψη μας. Η αναμόχλευση του παρελθόντος δεν συμβάλλει θετικά στην ιδεολογική και ψυχική υγεία των αποπειρών μας. Αν διεκδικείς να κατακτήσεις τους ορίζοντες πρέπει να ξέρεις πως είναι άπειροι, και συνεπώς να σηκώσεις τα μάτια σου από τις τρύπες της γης, όσο κι αν ασκούν μια μαγική έλξη στο βλέμμα.

Αφηρημένα πράγματα όλα αυτά θα πεις. Λέξεις που πηγαίνουνε παντού και πουθενά. Καθένας τις εισπράττει όπως τις νομίζει. Έτσι είναι. Και κυρίως δεν προτείνονται λύσεις. Πράγμα από το οποίο πάσχουμε, όπως λέγεται συχνά. Ωστόσο, νομίζω πως πριν από τις λύσεις είναι αναγκαίες οι ουσια-στικές διαπιστώσεις. Η τοποθέτηση των αληθινών όρων του προβλήματος. Κάπως όπως στα μαθηματικά. Χωρίς αυτό, σοβαρές λύσεις δεν υπάρχουν. Κι εγώ εδώ, επ’ αυτών, μονάχα νύξεις μπορώ να κάνω. Και μερικές ευχές. Ελπίζοντας να πιάσουν.

Advertisements

About Η Κόκκινη Σημαία

στην υπόθεση του νέου κομμουνιστικού προγράμματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: