RSS Feed

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο. ΜΠΕΖΑΝΣΕΝΟ ΣΤΗΝ LIBERATION

Μετάφραση από τα γαλλικά: Στάθης Κουτρουβίδης

08/02/2009, εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

Προτείνουμε μια νέα ουτοπία, επειδή η αριστερά πρέπει να μας κάνει να ονειρευόμαστε

Κάτι καινούργιο φαίνεται να γεννιέται στο Παρίσι. Η ΕΚΛ προχώρησε στην αυτοδιάλυση της μέσα στο νέο πολιτικό σχήμα του ΝΑΚ. Το ΝΑΚ είναι το κόμμα που φιλοδοξεί να συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις της «άλλης αριστεράς» και κυρίως τους νέους που μέχρι σήμερα δεν είχαν φωνή. Η επιδίωξη των οργανωτών είναι η οικοδόμηση του καινούργιου να γίνει «από τα κάτω». Για αυτό, μέσα στις γραμμές του ΝΑΚ βρίσκονται αρκετοί νέοι που για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε τέτοιες διαδικασίες. Πρόκειται σύμφωνα με τους οργανωτές, για ένα κόμμα «ανοιχτό», «πολυσυλλεκτικό». Έτσι, πολλές από τις παλιές συνήθειες και ιδέες φαίνεται ότι δεν αποτελούν ταμπού.
Το βασικό διακύβευμα του συνεδρίου είναι το ιδρυτικό κείμενο, το καταστατικό και οι συμμαχίες του κόμματος. Εκεί, που συγκεντρώνονται οι περισσότερες διαφωνίες αφορούν τη στάση και τη θέση του ΝΑΚ στο ενιαίο μέτωπο της αριστεράς.

Μ.Κ.

Τι περιμένετε από την εμφάνιση σήμερα το βράδυ στην τηλεόραση του Ν. Σαρκοζί;

Ο Νικολά Σαρκοζί υπερασπίζεται την τάξη του. Τα σχέδια της ανάκαμψης αφορούν το 7% των προνομιούχων, όμως έχει εκλεγεί από το 53% του πληθυσμού. Τα άδικα αντικοινωνικά μέτρα είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης. Αλλά η παγίδα θα είναι να αποδεχτούμε το στυλ του Σαρκοζί. Αυτή η εξουσία σκληραίνει σε όλα τα επίπεδα, ποινικοποιεί το κοινωνικό κίνημα.
Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση, είναι ότι η οικονομική κρίση του καπιταλισμού μπορεί να μετατραπεί σε γενικευμένη δυσθυμία. Από το γεγονός αυτό άλλαξε στάση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στα Λύκεια, λειτούργησε ο φόβος του ελληνικού συνδρόμου. Υπάρχει ένα κλίμα κινητοποιήσεων κοινωνικού χαρακτήρα με αποκορύφωμα την εξαιρετικά μαζική κινητοποίηση στις 29 Ιανουαρίου, που μας καλεί να συνεχίσουμε.

Πρόκειται να ολοκληρώσετε σήμερα τον κύκλο της ΕΚΛ. Τι θα υπηρετήσει το ΝΑΚ;

Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας αντικαπιταλιστικός πόλος από τη βάση. Η ριζοσπαστική αριστερά, εδώ και 27 χρόνια, επιχείρησε να διαμορφώσει από τα πάνω ένα ενωτικό σχήμα υπαρκτών αριστερών δυνάμεων, πετυχαίνοντας ενδεχομένως στις προεδρικές εκλογές, ότι και στο δημοψήφισμα του 2005. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία δείχνει ότι έτσι μπλοκάρεται η δυναμική της ενότητας. Έχουμε συνείδηση ότι ο νέος πολιτικός φορέας έχει ευρύ πολιτικό ορίζοντα και είναι ένα εργαλείο καθώς δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Θα πρέπει να προσφέρουμε έναν πολιτικό φορέα σε αυτούς που συμμετέχουν, στη νέα γενιά αγωνιστών που μέχρι σήμερα δεν είχε ενταχθεί σε κάποιο κόμμα και που επιθυμεί.

Ποια είναι η κοινωνία που οραματίζεται το ΝΑΚ;

Προτείνουμε ένα μοντέλο όπου η πλειοψηφία θα αποφασίζει και θα ελέγχει τον πλούτο. Δεν αναφερόμαστε μόνο στη αναδιανομή του, αλλά θέτουμε το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Σήμερα, το παραγόμενο προϊόν της εργασίας της πλειοψηφίας καρπώνεται από μια μειοψηφία, και εμείς θέλουμε να βγούμε από αυτό και να πηγαίνει σε όλους. Ο καπιταλισμός είχε την ικανότητα να προκαλεί τη σύγχυση και να παρομοιάζει την ιδιοκτησία για προσωπική χρήση- το αυτοκίνητο, το σπίτι- με την ιδιοκτησία των μεγάλων μέσων παραγωγής. Ο στόχος για εμάς, είναι να δούμε τον πλούτο των προϊόντων της εργασίας που καρπώνεται από τις πολυεθνικές και τα τραστ.
Θέλουμε να δοκιμάσουμε τις ιδέες μας υπό το φως των σημερινών εμπειριών, και ιδίως της Λατινικής Αμερικής, της Βενεζουέλας, Κούβας, Βολιβίας, και των Ζαπατίστας στο Μεξικό. Δεν υπάρχουν ιδανικές κοινωνίες. Προτείνουμε μια νέα ουτοπία επειδή η αριστερά πρέπει να μας κάνει να ονειρευόμαστε.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επιδιώκει να συμφιλιώσει την κυβερνητική αριστερά με τα κοινωνικά κινήματα και την άκρα αριστερά. Τι λέτε;

Για την συμφιλίωση στις κοινωνικές μάχες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν είναι να ξαναβρεθούμε με το ΣΚ, δεν θα ήταν καθόλου άσχημο. Αλλά στις προτάσεις για την διακυβέρνηση, όχι. Ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα ρήξης με την οικονομία της αγοράς και μια πολιτική που περιορίζεται στο δικό της πλαίσιο, υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Εμείς θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση ενός μόνου δημόσιου τραπεζιτικού φορέα και την άρση του απορρήτου – εμπορικού και βιομηχανικού και τραπεζιτικού- που είναι αντίθετα με την οικονομία της αγοράς, την οποία πρεσβεύει το ΣΚ και οι σύμμαχοι του.

Το Σ. Κ. συμμετείχε στην κινητοποίηση της 29 Ιανουαρίου. Ήσασταν στη σκιά;

Βρίσκω θετικό ότι οι σοσιαλιστές βρέθηκαν στο δρόμο, εκεί είναι η θέση τους. Όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει θέση για σεχταρισμούς και μικροεγωισμούς.

Προτείνετε την ενότητα στις κοινωνικές μάχες, αλλά αρνείστε την πρόταση του Μελανσόν να δημιουργήσετε ένα μέτωπο της αριστεράς στις ευρωεκλογές…

Για τις εκλογές εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία από αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, που θα είναι έτοιμες να προβάλλουν την ανεξαρτησία τους απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θέλουμε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, εάν όμως θα πρόκειται να ξαναγυρίσουν μερικοί στο μαντρί του Σ.Κ., αυτό δεν θα είχε νόημα.

Παρόλα αυτά, ο Μελανσόν εγκατέλειψε το ΣΚ;

Τόσο το καλύτερο. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτό το κόμμα δεν ακολουθεί την πεπατημένη και ότι το πολιτικό τοπίο στρέφεται προς τα αριστερά.

Θα συμβάλλετε στην ψήφο τιμωρίας της κυβέρνησης, όπως ζητούν τα κινήματα;

Αυτές οι εκλογές θα γίνουν σε μια συγκυρία όπου το καπιταλιστικό σύστημα διέρχεται οικονομική κρίση. Αλλά δεν μπορεί να τελειώσουμε με τις εκλογές. Το να πετύχουμε διπλάσιο ποσοστό δεν καθορίζει μια κατεύθυνση. Το να πούμε ότι θα πρέπει να συντριβεί το ΣΚ στις προσεχείς εκλογές δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το ζήτημα είναι: ποιος είναι αυτός που μπορεί να αναγεννήσει την αριστερά δίνοντας μια σταθερή πολιτική διέξοδο στις κοινωνικές αντιστάσεις. Ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο που δεν θα σβήσει με μια νέα επανάληψη της πληθυντικής αριστεράς.

Φοβάστε την εξουσία;

Για εμάς το στρατηγικό ζήτημα είναι να πάρουμε την εξουσία, χωρίς να μας καταβροχθίσει. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο, η οικονομική εξουσία κινεί τα νήματα. Όλοι αυτοί της αριστεράς που λέρωσαν τα χέρια τους με τους σημερινούς θεσμούς κατέληξαν σύντομα να ασκούν δεξιά πολιτική.

Άρα αρνείστε οποιαδήποτε συμμαχία; Δεν ρισκάρετε έτσι, να πάρει την εξουσία η δεξιά;

Οι παλαιές διαφορές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά είναι χιλιοειπωμένες. Δεν είμαστε μαριονέτες κανενός. Μέσα στα γεγονότα, αυτοί που παίζουν το παιχνίδι της δεξιάς είναι εκείνοι που βρίσκουν πάντα τις δικαιολογίες για να ακολουθήσουν την πολιτική της.

Στις πόλεις ο αντικαπιταλισμός πουλάει;

Αντικαπιταλισμός μπορεί να σημαίνει ότι «βγάζω τη γλώσσα στο σύστημα». Για τους νέους των λαϊκών συνοικιών η ιδέα πως το σύστημα πιέζεται και αυτή το οδηγεί σε κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να ενταχθούν στο ΝΑΚ.

Advertisements

About Η Κόκκινη Σημαία

στην υπόθεση του νέου κομμουνιστικού προγράμματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: