RSS Feed

Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

του Παύλου Μουρουζίδη

09/01/2008, εφημερίδα «Υψηλή Τάση»

Ο διαμελισμός της ΔΕΗ από τα αρπακτικά της «απελευθέρωσης» Ηλεκτρικής Ενέργειας    

Η μεταστροφή του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από δημόσιο και κρατικά ελεγχόμενο, σε πεδίο άνθησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των πάσης φύσεως «επενδυτών», ολοκληρώνεται μετά από μια πορεία περίπου 10 χρόνων. Πιο πρόσφατη εξέλιξη σ’ αυτή την πορεία ήταν η, από τον περασμένο Ιούλιο, πλήρης εναρμόνιση της χώρας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ε­νέργειας.

Οι πάσης αποχρώσεως φιλελεύθεροι θιασώτες της «απελευθέρωσης» ισχυρίζονται ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός και ο περιορισμός του σπάταλου κράτους θα φέρει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα μείωση των τιμών. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γίνει μια «συστηματική ανάλυση και ορθός επιμερισμός του ενεργειακού κόστους».

Με απλά λόγια, να βρεθεί ένας επιστημονικοφανής τρόπος ώστε να παρουσιαστεί ως αναπόφευκτη η άνοδος της τιμής της κwh. Κύρι­οι άξονες αυτής της προσπάθειας είναι η διαμόρφωση των τιμών χονδρικής (καθορισμός της «οριακής τιμής του συστήματος»), η αθρόα ενίσχυση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και το εμπόριο ρύπων (CΟ2). Παράλληλα, αποκρύπτεται συστηματικά η σκανδαλώδης απευθείας χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας (Αναπτυξιακός νόμος), ενώ με μια σειρά από νομοθετήματα (Νόμος 2244/94, 2702/99, 3468/2006) για την προώθηση των ΑΠΕ, η ΔΕΗ εξαιρέθηκε από τη δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων δραστηριοτήτων!!!

Προσπαθώντας να επισημάνουμε τα σημαντικότερα ίσως βήματα στην υπερδεκαετή πορεία διάλυσης-ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα με σύγχρονη μετατροπή του σε επιθετικό κερδοφόρο-διαπλεκόμενο κολοσσό με το διεθνές κεφάλαιο της ΔΕΗ), θα ξεχωρίζαμε τα παρακάτω:

•           Ο Νόμος 2960/2001, με βάση τον οποίο η ΔΕΗ μετοχοποιήθηκε σε ποσοστό 49% και εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Λονδίνου και Νέας Υόρκης έφερε και την ίδρυση της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ τον ίδιο χρόνο. Στο όνομα της προώθησης του ανταγωνισμού, είχαμε την εξαίρεση της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς ΔΕΣΜΗΕ για τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, καθώς και μια σειρά εμποδίων στο πρόγραμμα αναβάθμισης 1.600 ΜWh από τις υπάρχουσες μονάδες της, καθώς έχει αποκλειστεί και από διαγωνισμούς νέων ορυχείων (Βεύη).

•           Η επιδότηση της κατασκευής ιδιωτικών συμβατικών σταθμών (διαγωνισμός ΔΕΣΜΗΕ) γίνεται μέσω των «Συμβάσεων διαθεσιμότητας ισχύος», με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται εγγυητής της ιδιωτικής επένδυσης (σε βαθμό που φτάνει το 70% του κόστους εγκατάστασης) προαγοράζοντας την ηλεκτρική ισχύ αυτών των μονάδων. Oι πάσης φύσεως ιδιώτες «επενδυτές» λαμβάνουν επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και 40%! Παράλληλα, η παραγόμενη από ιδιώτες ενέργεια αγοράζεται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα από τη ΔΕΗ σε τιμές ανώτερες από τις τιμές χονδρικής Ενώ δηλαδή το κόστος παραγωγής και διάθεσης από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου προ διετίας ανέρχονταν σε 28 ευρώ ανά MW,την ίδια ακριβώς περίοδο η RWE (εργολάβος των ΕΛ.ΠΕ.) πούλησε (και υποχρεωτικά αγόρασε η ΔΕΗ) με περίπου 60 ευρώ το MW, μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις και υπουργικές πιέσεις το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου του 2005. Υποχρεώνεται δηλαδή η ΔΕΗ να αγοράσει πανάκριβα ρεύμα από τους αετονύχηδες, τη στιγμή που μπορεί να το παράγει μισοτιμής!!!

•           Ταυτόχρονα, ιδιωτικά έργα υποκριτικά χαρακτηρίζονται «εθνικής σημασίας» (όπως π.χ. το έργο της τηλεθέρμανσης στις Σέρρες από τη ΘΕΡΜΗ Α.Ε.),προκειμένου να επισπευθεί ο στόχος της ιδιωτικής παραγωγής του 20%, με πρόφαση τις φιλικές στο περιβάλλον ΑΠΕ.Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται ιδιωτικές μονάδες παραγωγής με λιθάνθρακα ο οποίος είναι πιό «βρώμικος» κι από το λιγνίτη!!!..Ο θαυμαστός κόσμος της ελεύθερης οικονομίας!..Οι …ομορφιές όμως δε σταματούν εδώ:

•           Με το νόμο 3175/2003 προνομιοποιήθηκε η κατασκευή ιδιωτικών μονάδων αιχμής, που λειτουργούν μόνο περιστασιακά σε περιόδους ανάγκης του συστήματος και πωλούν ενέργεια σε τιμές χονδρικής που φτάνουν το εννεαπλάσιο των τιμών των συμβατικών μονάδων ! Η ΤΕΡΝΑ π.χ. έχει σύμβαση για ψυχρή εφεδρεία εκατοντάδων εκατομμυρίων!!!!

•           Με την απελευθέρωση και του συστήματος διανομής (χαμηλή τάση) δίνεται η δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή, ακόμη και οικιακό, να επιλέγει «ελεύθερα» τον προμηθευτή του. Παράλληλα, ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και σε αυ­τό τον τομέα υπό το σχήμα του εμπόρου-προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

•           Ο νέος νόμος για την απελευθέρωση της ενέργειας που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η τροποποίηση των Κωδίκων Διαχείρισης Συστήματος ολοκληρώνει τη μεταστροφή: o νέος τρόπος υπολογισμού της οριακής τιμής συστήματος (υποχρεωτική ένταξη σε αυτή των τεχνικών ελαχίστων των συμβατικών μονάδων, καθώς και της παραγωγής των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) δημιούργησε μια εικονική αύξηση των τιμών χονδρικής (που φθάνει το 50%), πράγμα που έκανε συμφέρουσα την κατασκευή ιδιωτικών σταθμών παραγωγής. Παράλληλα, εκτινάσσει το κόστος για τον καταναλωτή στα ύψη.

•           Η ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την εμπορία ρύπων και οι χειρισμοί της διοίκησης της ΔΕΗ, επέφεραν τον εξής παραλογισμό: ενώ οι συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ θεωρήθηκαν υπεύθυνες για το 40% της υπέρβασης των ορίων ρύπων σε CΟ2, εντούτοις η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με το 75% του κόστους αγοράς των «πράσινων» πιστοποιητικών!

•           Η παράλογη επιδότηση εγκαταστάσεων Φ/Β συστημάτων (που με έναν πρόχειρο υπολογισμό φτάνει τα 2 δισ. ευρώ) και πολύ περισσότερο του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (200.000.000 ευρώ/έτος!) δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τη ΔΕΗ (ενώ ήδη για πρώτη φορά πέρυσι η ΔΕΗ εμφάνισε ελλειμματικό ισοζύγιο), ενώ θα αυξήσει υπέρμετρα και παράλογα την τιμή της ΚWh, καθώς το τέλος υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα πρέπει να πενταπλασιαστεί.

•           Η θέσπιση των εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές χονδρικής και η απευθείας διάθεση της στο σύστημα τις ώρες αιχμής (χρηματιστήριο feedintariff) δημιουργεί πεδίο δράσης ασύστολης κερδοσκοπίας εις βάρος της ασφάλειας του συστήματος και του τελικού καταναλωτή.

•           Η λυσσαλέα σύγκρουση επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της ενέργειας, η διείσδυση πολυεθνικών κολοσσών και η αδυναμία κάλυψης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας με εισαγωγές (κλείσιμο σταθμού Κοζλοντούϊ στη Βουλγαρία), δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια, στο όνομα της εξοικονόμησης, η τιμή της KWh θα αυξηθεί δραματικά για τον Έλληνα καταναλωτή. Και μιας και ως γνωστόν το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, στις 31 Ιουλίου ανακοινώθηκε συμφωνία κατασκευής και λειτουργίας λιγνιτικής μονάδας 600 MW στην Αλβανία!!! από την …ελληνική ΙΤΑ με σύμπραξη κινεζικών κεφαλαίων ,η οποία θα εξάγει ρεύμα στην Ελλάδα. Ήδη, νέα ήθη έκαναν την εμφάνισή τους, με τη μορφή των «ιδιωτικών εταιρειών είσπραξης» και της άμεσης διακοπής παροχής σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών.

Για δεκαετίες η ΔΕΗ ήταν μια δημόσια εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παρείχε το ενεργειακό αγαθό σε τιμή κόστους, προϋπόθεση για την άσκηση κάποιας μορφής κοινωνικής πολι­τικής υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί το εξής παράδοξο: ιδιωτικές εταιρείες επιδοτούνται από το κράτος για να υλοποιήσουν πάσης φύσεως ενεργειακές επενδύσεις, εκμεταλλεύονται τον υπάρχοντα εξοπλισμό της ΔΕΗ, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και μεταφέρεται στον καταναλωτή.

Η αλόγιστη και διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας άρα και η ασύδοτη αύξηση της παραγωγής (στα πλαίσια του καταστροφικού κεφαλαιοκρατικού μοντέλου ανάπτυξης –κερδοφορίας) παραμένει φυσικά εκτός του βασικού πυρήνα των πολιτικών σχεδιασμών.      

Συμπερασματικά, η επιχείρηση «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας το μόνο που έχει καταφέρει είναι η εξασφαλισμένη έλλειψη ηλεκτρικής ισχύος για τα επόμενα χρόνια ,ο αυξανόμενος κίνδυνος μπλακ άουτ (φαινόμενο ντόμινο) εξ’ αιτίας της «χρηματιστηριακής» λειτουργίας του δικτύου της ΔΕΗ, η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης μέσω των αθρόων εισαγωγών, η σκανδαλώδης χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και η εγγυημένη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα, για τους εργαζομένους στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, επέφερε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μέσα από τη διεύρυνση των πάσης φύσεως εργολαβιών και παροχών υπηρεσιών συμβούλων, την επαγγελματική και επιστημονική απαξίωση του τεχνικού κόσμου, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη συνακόλουθη έκπτωση των στάνταρ ασφαλείας.

Advertisements

About Η Κόκκινη Σημαία

στην υπόθεση του νέου κομμουνιστικού προγράμματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: