RSS Feed

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ» – εκδ. ΛΙΒΑΝΗ – ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

του Παύλου Μουρουζίδη

21/06/2007 , εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» Σερρών

 «Η Εποχή του Φόβου»                                                       

Πριν δύο δεκαετίες περίπου ,κάποιες αιρετικές φωνές άρχισαν να προαναγγέλουν τον επερχόμενο νεοσυντηρητικό χειμώνα. Τότε αυτές οι φωνές,λοιδορούνταν ως γραφικές ,ότι τάχα κινδυνολογούν κλπ. Στη στροφή της χιλιετίας πλέον, είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού, πως η διεθνής σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας και η άλλη όψη της, η μηδενική ανοχή απέναντι στην εγκληματικότητα,έχουν ως πρώτο θύμα τους την ίδια την αστική δημοκρατία.

Το εξαιρετικό βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Η εποχή του Φόβου», εκδόσεις Λιβάνη, πραγματεύεται τη μετάλλαξη της αστικής δημοκρατίας σε ολοκληρωτική, πλανητικών διαστάσεων, απολυταρχία. Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο εν πλήρει εξελίξει κοινωνικός παγκόσμιος πόλεμος στο όνομα της ασφάλειας, είναι η πρόφαση εν αμαρτίαις του παγκόσμιου καπιταλισμού για τη διαρκή αντιδραστική μετάλλαξή του.Η νέα Σταυροφορία, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις ΗΠΑ, με ηγέτη τον Τζωρτζ Μπους και με πρώτα επεισόδια την επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» στο Αφγανιστάν και το «Σοκ και Δέος» στο Ιράκ, έχει πεδίο δράσης όλο τον πλανήτη χωρίς διακριτό στόχο και ημερομηνία λήξης,μιας και ο εχθρός είναι πανταχού παρών και μονίμως αόρατος. Κατασκευάζεται έτσι το απαραίτητο κοινωνικό πρόπλασμα για τη μετάβαση στον αυταρχισμό. Σωστά, λοιπόν, επισημαίνει ο συγγραφέας πως δεν πρόκειται απλώς για απλή εκτροπή ή για δημοκρατικό έλλειμμα. Τα ανησυχητικά περιστατικά ξεχωρίζουν για τη συχνότητα και τη μεθοδικότητά τους.

Τα ολοκληρωτικά φαινόμενα κάνουν επίσημα και πανηγυρικά εγκαίνια στις ΗΠΑ και εν οίδει καρκινώματος απλώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και η δεινή επιχειρηματολογία του συγγραφέα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: Με την αόριστη επίκληση του εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού και την ψήφιση του πρώτου νόμου Πάτριοτ, ενάμιση μήνα μετά την 11/9 επιβλήθηκε η πρώτη φάση αναστολής βασικών ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Ακολούθησε το Γκουαντάναμο ως ένα σύστημα φυλακών πέραν νομικής δικαιοδοσίας, που αργότερα διευρύνθηκε με τον γαλαξία των «μυστικών φυλακών» ανά τον πλανήτη, όπου τα βασανιστήρια αποτελούν καθημερινή πρακτική.
Η οργάνωση παρακρατικών, οι μισθοφόροι δηλαδή των ιδιωτικών εταιρειών προσωπικού ασφαλείας αναλαμβάνουν πλέον αστυνομικές και στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ αλλά και μέσα στις ΗΠΑ. Με το Διάταγμα 17, οι «σεκιουριτάδες» απολαμβάνουν πλήρους νομικής ασυλίας.                                   
Η ανάπτυξη ενός εσωτερικού δικτύου παρακολουθήσεων, με αδιάσειστα στοιχεία που αποκάλυψαν οι Nιού Γιορκ Τάιμς, η πολιτική εκφοβισμού και παρενόχλησης πολιτών «υπόπτων για τρομοκρατία» επειδή εθεάθησαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις,ο έλεγχος των ΜΜΕ και η στοχοποίηση πολιτών με σκοπό τον παραδειγματισμό όλων των άλλων, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι δυτικές κοινωνίες μετατρέπονται από κοινωνίες παραγωγής πλούτου σε κοινωνίες παραγωγής κοινωνικής ανασφάλειας και διάχυσης του Φόβου. Η δομική μονάδα της κοινωνίας συρρικνώνεται στο μοναχικό άτομο που καλείται να επιβιώσει όπως στα ριάλιτυ τύπου Σαρβάιβορ , πατώντας πάνω στα πτώματα των ομοίων του. Ο ίδιος ο χώρος εργασίας μετατρέπεται σε χώρο μαζικής παραγωγής του Φόβου με τη διαρκή απειλή της απόλυσης, τη διαρκή παρακολούθηση και την εντατικοποίηση της εργασίας και τα «προληπτικά χτυπήματα» των εργοδοτών απέναντι σε κάθε υποψία συνδικαλιστικής δράσης.                                                            

Εν τέλει ο Φόβος δεν είναι ένα πολιτικό τρικ των κυρίαρχων κύκλων, αλλά αναβλύζει από το κυτταρικό επίπεδο ενός μεταλλασσόμενου «ολοκληρωτικού καπιταλισμού» καθώς αποσαθρώνει όλες τις παραδοσιακές δομές κοινωνικής συνοχής (μόνιμη δουλειά, οικογένεια, ασφάλιση, κόμματα, συνδικάτα, εθνικό κράτος) χωρίς να παράγει άλλες στη θέση τους. Στο τελευταίο και πιο συναρπαστικό κεφάλαιο του βιβλίου, σε μια σύντομη απόπειρα εκτίμησης των εναλλακτικών δυνατοτήτων εξόδου από την κρίση, με γλαφυρό τρόπο ο συγγραφέας αναφέρεται στην Ιστορία, την Αριστερά, στις επαναστατικές απόπειρες του παρελθόντος και στις δυνατότητες που θα αποκαλυφθούν σ’αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον. Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο για το οξύτατο δημοκρατικό πρόβλημα της εποχής μας,το οποίο πρέπει όχι μόνο να διαβαστεί από αναγνώστες «ευαίσθητους δέκτες», αλλά θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Αριστερά που επιμένει ανατρεπτικά…

                                                    

Advertisements

About Η Κόκκινη Σημαία

στην υπόθεση του νέου κομμουνιστικού προγράμματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: