RSS Feed

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ ΜΠΑΡΕΣ

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

26/09/1999, εφημερίδα ΠΡΙΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ ΜΠΑΡΕΣ

Αν επρόκειτο για τη σύλληψη ενός κουβανού αντικαθε­στωτικού ή για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης της θρη­σκευτικής παραστρατιωτικής σέχτας «Φαλούν Γκόγνγκ» στην πλατεία Τιέν Ανμέν του Πεκίνου, ο δυτικός Τύπος θα αφιέρωνε γενναιόδωρα πολλές στήλες στα πρωτοσέλιδα του.

Στην περίπτωση, όμως, της εξέγερσης των φυλακισμένων που συγκλόνισε την Τουρκία επί μια ολόκληρη εβδομάδα -μιας εξέγερσης, με δέκα, τουλάχιστον νεκρούς και 41 τραυματίες, που απλώθηκε από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άγκυρα κι από τις ακτές της Μαύρης θά­λασσας μέχρι τα βάθη της Ανατολίας- οι περισσότερες «έγκυρες» εφημερίδες δεν βρήκαν ούτε ένα ταπεινό μονόστηλο στις εσωτερικές τους σελίδες να αφιερώσουν. Άλλη μια φορά, τα χαϊδεμένα παιδιά της Ουάσινγκτον και των Βρυ­ξελλών, άξιοι διάδοχοι του Κενάν Εβρέν, απολαμβά­νουν μιας πολύ πιο διακριτι­κής μεταχείρισης.

Οι ταραχές άρχισαν τα χαράματα που περασμένου Σαββάτου στις φυλακές Ουλατσανλάρ της τουρκικής πρωτεύουσας, όταν οι δε­σμοφύλακες, προφασιζόμενοι πληροφορίες που έλε­γαν ότι ομάδα κρατουμένων προετοίμαζε απόδραση μέ­σω υπόγειου τούνελ, εξαπέ­λυσαν ένα πραγματικό πο­γκρόμ ανοίγοντας τα κεφά­λια των φυλακισμένων με κλομπ και εκτελώντας επί τόπου ορισμένους από αυτούς με καρα­μπίνες. Η κτηνώδης συμπεριφορά των δε­σμοφυλάκων πυροδοτεί την εξέγερση των φυλακισμένων, η οποία επεκτείνεται σε χρόνο μηδέν σε άλλες έξι φυλακές, σε διάφορα σημεία της χώρας. Ήδη, το από­γευμα του Σαββάτου, 74 δεσμοφύλακες είναι όμηροι των φυλακισμένων που έχουν πρακτικά καταλάβει τις φυλακές και αναγκάζουν τις αρχές σε πολυήμερες τα­πεινωτικές διαπραγματεύσεις, για να λύ­σουν τελικά την κατάληψη τη νύχτα της Πέμπτης, αφού αποσπάσουν υποσχέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Η εξέγερση των κρατουμένων ήρθε να ρίξει φως στη ζοφερή πραγματικότητα του σωφρονιστικού συστήματος της γει­τονικής χώρας, που έχει όλα τα χαρακτη­ριστικά του αστυνομικού κράτους. Κάθε χρόνο, 5.000 άτομα προστίθενται στον συνολικό αριθμό των φυλακισμένων, στοι­βάζονται σαν αγελαία ζώα στο ασφυκτικά γεμάτα κελιά και στερούνται των πιο στοι­χειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τους 70.000 κρατούμενους, οι 10.000 ανή­κουν σε οργανώσεις της τουρκικής άκρας Αριστερός και στο ΡΚΚ, που έχουν κατα­φέρει να δημιουργήσουν αποτελεσματικά δίκτυα επικοινωνίας και συντονισμού πί­σω οπό τις κλειδωμένες μπάρες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εξέγερση της περασμένης εβδομάδας πρωτοστάτησαν οι αριστερές οργανώσεις DHKP-C (Ενιαίο Λαϊκό Απε­λευθερωτικό Κόμμα), «Ντεβ Σολ» και DKPML. Οι Κούρδοι κρατούμενοι του ΡΚΚ δεν συμμετείχαν στην εξέγερση, καθώς βρί­σκονται σε εξέλιξη οι μονομερείς πρωτο­βουλίες «ειρήνευσης» του ΡΚΚ, ύστερα από τις γνωστές εκκλήσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τον τερματισμό της ένο­πλης πάλης.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η κτηνωδία των αρχών και η εξέγερση των κρατουμένων ήρθαν να θρυμματίσουν το προσωπείο του «εκδημοκρατισμού» που αρέσκεται να φο­ρά το τουρκικό καθεστώς, σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα και οι Αμερικανοί φίλοι της ασκούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση νια την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι, εκτός από τους Αμερικανούς, και η ελληνική κυβέρνηση κατάπιε τη γλώσσα της για τα γεγονότα στην Τουρκία, μπας και χαλάσει η σούπα της «σεισμικής διπλω­ματίας» των Παπανδρέου – Τζεμ και… CΙΑ. Πάλι καλά που, μετά τα συνεργεία διάσω­σης των ΕΜΑΚ, δεν έστειλαν στην Άγκυρα και τίποτα διμοιρίες των… ΕΚΑΜ να «καθα­ρίσουν» την κατάσταση στις τουρκικές φυ­λακές, σε μια νέα «ανθρωπιστική επέμβα­ση», που θα έθετε νέες, ακόμα πιο προω­θημένες βάσεις, για την εδραίωση της ελ­ληνοτουρκικής φιλίας. Τι στο καλό; Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται…

Advertisements

About Η Κόκκινη Σημαία

στην υπόθεση του νέου κομμουνιστικού προγράμματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: